Programul AFM Casa Verde 2024

Discută cu un consultant

Solicita informatii

Despre program

Află tot ce trebuie să știi despre cum se desfășoară programul de finanțare nerambursabilă AFM Casa Verde 2024.

Oferta noastră

Îți oferim o gamă variantă de sisteme fotovoltaice la cheie. Alege ce ți se potrivește și scapă de facturile la energie, scapă de griji.

Informații generale

Până în 2030, circa 600 de gW de energie vor fi obținuți din energie solară. Oricine poate și este sprijit să devină prosumator (adică producător de energie din surse regenerabile). Programul Casa Verde 2024 reprezintă o oportunitate ce nu trebuie ratată: 30.000 RON în fonduri nerambursabile pentru instalarea unui sistem fotovoltaic solar de minim 3kW, suplimentat de un sistem de stocare a energiei produse. Aplicând pentru finanțare, vă reduceți facturile la energie și puteți deveni prosumator, contribuind astfel la necesarul de energie al comunității dvs.

Cum te putem ajuta

Informare

Ai întrebări legate de programul de finanțare sau de sisteme fotovoltaice? Suntem aici pentru a te ajuta.

Oferte competitive

Îți oferim o gamă variantă de sisteme fotovoltaice. Alege ce ți se potrivește și scapă de facturile la energie.

Analiza locației

Orice proiect începe cu o vizită în teren. Analizăm locația și îți propunem cele mai bune soluții.

Proiectare și instalare

Ne ocupăm de proiectare, livrare materiale și instalare pentru ca tu să te bucuri de un sistem la cheie.

Dosar de prosumator

Întocmim pentru tine dosarul de prosumator și obținem certificatului de racordare.

Monitorizare și mentenanță

Fiecare sistem fotovoltaic instalat este monitorizat de la distanță. Intervenim oricând și oriunde este nevoie.

De ce să ne alegi

Oferim soluții de ultimă generație celor care aspiră la o eficiență energetică ridicată și la neutralitate climatică, în conformitate cu toate standardele și reglementările în vigoare.

Calitate. Credem că secretul sustenabilității stă în calitatea muncii și a materialelor folosite.

Experiență și viziune. Avem deja un deceniu dedicat stimulării tranziției verzi.

Respectăm termenele. Avem personal specializat, o rețea de furnizori stabilă și resursele necesare pentru livrarea la timp și în buget a tuturor proiectelor în care ne implicăm.

Descarcă oferta completă

Pașii programului de finanțare

Află tot ce trebuie să știi despre cum se desfășoară programul de finanțare nerambursabilă AFM Casa Verde 2024.

Pasul 1

Înscrierea în program

În acest an, înscrierea în programul Casa Verde are loc în perioada 27 septembrie – 9 octombrie 2024, se face individual și este împărtită pe regiuni.

Pentru persoane fizice

  • 27 septembrie, Regiunea Nord-Vest
  • 30 septembrie, Regiunea Centru
  • 1 octombrie, Regiunea Nord – Est
  • 2 octombrie, Regiunea Sud – Est
  • 3 octombrie, Regiunea Sud
  • 4 octombrie, Regiunea București-Ilfov
  • 7 octombrie, Regiunea Sud – Vest Oltenia
  • 8 octombrie, Regiunea Vest

Pentru unități de cult

  • 9 octombrie, toate regiunile

Înscrierile pe fiecare regiune încep la ora 10:00 și se încheie la ora 23:59. Link-ul de acces pentru înscriere este: depunerefotovoltaice.afm.ro

Pasul 2

Alegerea instalatorului

Ago Proiect Engineering, partenerul tău de încredere. În luna noiembrie AFM va publica în contul tău de pe www.afm.ro lista cu instalatorii validați pentru programul Casa Verde 2024. Consultă lista și alege Ago Proiect Engineering pentru a colabora cu noi.

Intră acum în contul tău: inscrierionline.afm.ro

Pasul 3

Validarea dosarului

Instalatorul ales de tine primește acces la dosarul de înscriere pentru a putea verifica documentația. Dacă actele sunt conforme, dosarul tău este validat pentru finanțare.
Pasul 4

Semnarea contractului cu AFM

Semnezi contractul de finanțare cu AFM. Te rugăm să îl citești cu atenție și să iei la cunoștință condițiile pe care te angajezi să le respecți prin participarea în programul Casa Verde 2024.
Pasul 5

Semnarea contractului cu instalatorul

Îți mulțumim că ai ales Ago Proiect Engineering și vrem să te răsplătim pentru încrederea acordată. Îți prezentăm ofertele noastre, condițiile de colaborare, îți răspundem la toate întrebările și te ajutăm să iei cea mai bună decizie. Apoi semnăm împreună contractul de colaborare în vederea executării lucrărilor de instalare a sistemului fotovoltaic solar.
Pasul 6

Analiza locației (vizita în teren)

Orice proiect începe cu o vizită în teren. Analizăm locația, discutăm aspecte tehnice legate de amplasamentul sistemului fotovoltaic și îți propunem cele mai bune soluții.

Avem varianta potrivită pentru fiecare caz. Pentru a obține cea mai bună expunere posibilă, panourile pot fi montate atât pe acoperișul construcției cât și la sol.

Pasul 7

Instalarea sistemului fotovoltaic

Îți livrăm materialele necesare și ne ocupăm de toți pașii instalării sistemului fotovoltaic. Instalarea durează în medie 2 zile.

Avem grijă de ce contează pentru tine. Invertorul și tablourile electrice sunt echipate cu protecție la intemperii, motiv pentru care pot fi instalate atât înăuntru cât și afară. Fiecare tip de acoperiș (țiglă, tablă fălțuită, șindrilă, etc.) are propriul sistem de prindere. Stabilim împreună traseele cablurilor și le mascăm elegant cu un pat de cablu.

Pasul 8

Întocmirea dosarului de prosumator

Acum că sistemul fotovoltaic este instalat, întocmim și depunem pentru tine dosarul de prosumator. După aprobarea dosarului de prosumator vei primi Certificatul de racordare. Cu acest document poți încheia un contract de prosumator cu orice furnizor de energie electrică din piață.

Atunci când devii prosumator, surplusul energiei electrice produs de panourile fotovolatice îl poți exporta în rețeaua națională la care ești branșat. Surplusul de energie exportat în rețea poate fi utilizat noaptea, în zilele înnorate/ploioase și iarna când panourile nu mai produc la fel de multă energie ca vara.

Pasul 9

Întocmirea dosarului de decontare

Sistemul fotovoltaic este operațional, ai devenit prosumator, este momentul să obținem decontarea din partea AFM. În acest scop întocmim și depunem pentru tine dosarul de decontare.

În calitate de instalator validat în programul Casa Verde 2024, Ago Proiect Engineering este programată în fiecare lună în data de 5 pentru a încărca dosare de decontare în platforma AFM.

Pasul 10

Decontarea

Odată încărcat dosarul de decontare în platforma AFM, procesul de decontare durează în medie 2 luni până când finanțatorul livrează banii.

Și gata, ai scăpat de factura la energie electrică, ai scăpat de griji. Îți mulțumim încă o dată că ai ales Ago Proiect Engineering, partenerul tău de încredere.

Sisteme fotovoltaice la cheie

Îți oferim o gamă variantă de sisteme fotovoltaice la cheie. Alege ce ți se potrivește și scapă de facturile la energie, scapă de griji.
Ofertele sunt valabile pe toată perioada de derulare a programului de finanțare nerambursabilă AFM Casa Verde 2024.

Alege să plătești în rate

Ai găsit oferta potrivită pentru tine? Perfect!

Plata în rate prin TBI Bank

Alege să plătești în rate cu ajutorul variantelor de finanțare de la tbi bank. Ce ai de făcut? Doar cativa pași simpli, 100% online.
1. Rate lunare fixe
Valoarea ratei lunare rămâne fixă pe toată perioada contractuală.
2. Tu alegi numărul de rate
Poți alege orice perioadă între 6 și 60 luni.
3. Rambursare în avans fără comision
Poti rambursa în avans fără comision. Plătești dobândă doar pe perioada cât utilizezi suma.
4. 100% online
Nimic mai simplu, fără drumuri la bancă.

Plata în rate prin ProCredit Bank

Obține finanțarea integrală pentru următorul tău proiect cu ProCredit Bank! Te bucuri de soluții avantajoase de creditare și servicii complete bancare.
1. Beneficii pentru persoane fizice
ZERO avans
ZERO comision de administrare
ZERO drumuri la banca
2. Beneficii pentru companii
Acces la programe de finanțare europene
Consultanță în accesarea produsului protrivit
Timp scurt de răspuns

Descarcă fișa tehnică

Întrebări frecvente

Până în 2030, circa 600 de gW de energie vor fi obținuți din energie solară. Oricine poate și este sprijinit să devină prosumator (adică producător de energie din surse regenerabile). Îți oferim răspuns la întrebări și te sprijinim să devii independent energetic.

De câte panouri fotovoltaice am nevoie pentru o casă?
Regula de calcul pentru dimensionarea sistemului necesar pentru o locuință este “100 la 1”. Adică la un consum mediu lunar de 300kW este suficient un sistem fotovoltaic de 3kW. La 500kW consum mediu lunar este nevoie de un sistem fotovoltaic de 5kW.

Acest calcul este unul orientativ și presupune orientare sudică a panourilor și absența zonelor de umbrire.

Când faceți calculul vă sugerăm să luați în considerare și eventualele planuri de achiziție din viitorul apropiat (exemplu: pompă de căldura, mașină electrică, etc.), însă nu recomandăm instalarea unui sistem fotovoltaic mult mai puternic decât aveți nevoie.

Câți kilovați ar trebui să îmi instalez?
Regula de calcul pentru dimensionarea sistemului necesar pentru o locuință este “100 la 1”. Adică la un consum mediu lunar de 300kW este suficient un sistem fotovoltaic de 3kW. La 500kW consum mediu lunar este nevoie de un sistem fotovoltaic de 5kW.

Acest calcul este unul orientativ și presupune orientare sudică a panourilor și absența zonelor de umbrire.

Când faceți calculul vă sugerăm să luați în considerare și eventualele planuri de achiziție din viitorul apropiat (exemplu: pompă de căldura, mașină electrică, etc.), însă nu recomandăm instalarea unui sistem fotovoltaic mult mai puternic decât aveți nevoie.

Ce se întâmplă cu energia produsă suplimentar?
Surplusul de energie este întâi stocat pe sistemul de stocare finanțat prin program, iar apoi excedentul este livrat în rețea. Acest surplus il puteți apoi folosi în perioadele cu vreme nefavorabilă sau în timpul nopții. Aveți 2 ani la dipoziție să utilizați gratuit acest surplus de energie iar regula de calcul este “1 la 1”: exportați 100kW în rețea, aveti dreptul să utilizați 100kW gratuit.
Câți kilovați sunt incluși în programul Casa Verde 2024?
Prin programul Casa Verde 2024 primiți finanțare în valoare de 30.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic solar de minim 3kW.
Pot instala kilovați suplimentari pe lângă programul Casa Verde?
Da. Prin programul Casa Verde 2024 primiți finanțare în valoare de 30.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic solar de minim 3kW, însă puteți adăuga kilovați suplimentari.
Există vreo limită la numărul de kilovați pe care îi pot instala?
Sistemele monofazate pot fi de maxim 6kW. Sistemele trifazate nu au limită superioară de kilovați.

Regula de calcul pentru dimensionarea sistemului necesar pentru o locuință este “100 la 1”. Adică la un consum mediu lunar de 300kW este suficient un sistem fotovoltaic de 3kW. La 500kW consum mediu lunar este nevoie de un sistem fotovoltaic de 5kW.

Acest calcul este unul orientativ și presupune orientare sudică a panourilor și absența zonelor de umbrire.

Când faceți calculul vă sugerăm să luați în considerare și eventualele planuri de achiziție din viitorul apropiat (exemplu: pompă de căldura, mașină electrică, etc.), însă nu recomandăm instalarea unui sistem fotovoltaic mult mai puternic decât aveți nevoie.

Ce înseamnă sistem fotovoltaic ON GRID?
Un sistem fotovoltaic ON GRID poate funcționa doar conectat la rețeaua electrică. Energia produsă pe timpul zilei este folosită pentru consumul propriu iar surplusul este exportat în rețea. Acest surplus il puteți apoi folosi în perioadele cu vreme nefavorabilă sau în timpul nopții.
Ce înseamnă sistem fotovoltaic OFF GRID?
Un sistem fotovoltaic OFF GRID poate funcționa și fără a fi conectat la rețeaua electrică, întrucât deține baterii pentru stocarea energiei. Energia produsă pe timpul zilei este folosită pentru consumul propriu iar surplusul este stocat în baterii. Acest surplus il puteți apoi folosi în perioadele cu vreme nefavorabilă sau în timpul nopții.
Cum funcționeaza sistemul ON GRID inainte de a deveni prosumator?
Sistemul fotovoltaic nu poate fi pornit înainte să deveniți prosumator decât dacă instalați un dispozitiv suplimentar, opțional în programul Casa Verde, numit Smart Meter.

Smart meter-ul este un controler inteligent bidirecțional (cu dublu sens) care are capacitatea de a înregistra și de a îmbunătăți distribuția și consumul local de energie electrică dintr-o locuință. Un sistem fotovoltaic dotat cu Smart Meter poate fi configurat să limiteze, sau chiar sa oprească, exportul de energie electrică în rețea până în momentul în care deveniți prosumator.

Cu ajutorul lui puteți folosi energia produsă în timp real de panourile fotovoltaice iar exportul în rețea al surplusului de energie este limitat până în momentul în care deveniți prosumator.

Ce este un Smart Meter?
Smart meter-ul este un controler inteligent bidirecțional (cu dublu sens) care are capacitatea de a înregistra și de a îmbunătăți distribuția și consumul local de energie electrică dintr-o locuință. Un sistem fotovoltaic dotat cu Smart Meter poate fi configurat să limiteze, sau chiar sa oprească, exportul de energie electrică în rețea până în momentul în care deveniți prosumator.

Cu ajutorul lui puteți folosi energia produsă în timp real de panourile fotovoltaice iar exportul în rețea al surplusului de energie este limitat până în momentul în care deveniți prosumator.

Ce avantaje am dacă devin prosumator?
Atunci când deveniți prosumator, surplusul energiei electrice produs de panourile fotovolatice îl puteti exporta în rețeaua națională la care sunteți branșat. Acest surplus de energie exportat în rețea îl puteti apoi folosi noaptea, în zilele înnorate/ploioase și iarna când panourile nu mai produc la fel de multă energie ca vara.

Aveți 2 ani la dipoziție să utilizați gratuit acest surplus de energie iar regula de calcul este “1 la 1”: exportați 100kW în rețea, aveti dreptul să utilizați 100kW gratuit.

În cazul unei pene de curent de la rețeaua publică, sistemul ON GRID îmi poate alimenta cu energie electrică locuința?
Sistemul fotovoltaic ON GRID nu poate funcționa fără energie de la rețeaua electrică publică. Aceasta este o măsură de protecție și siguranță ce are ca rol protejarea personalului de la distribuitorul de energie pe perioada lucrărilor de mentenanță ale acesteia.
Dacă nu există curent în rețea, panourile produc energie?
Sistemul fotovoltaic ON GRID nu poate funcționa fără energie de la rețeaua electrică publică. Aceasta este o măsură de protecție și siguranță ce are ca rol protejarea personalului de la distribuitorul de energie pe perioada lucrărilor de mentenanță ale acesteia.
Cum funcționează sistemul OFF GRID?
Sistemul OFF GRID permite mai multe tipuri de funcționare, inclusiv conectat la rețeaua publică. În momentul în care panourile nu produc suficientă energie, diferența va fi suplinită din baterii.
Pot exporta în rețeaua națională surplusul de energie cu sistemul OFF GRID?
Nu, nu se poate. Acest sistem stochează surplusul de energie electrică produs de panourile fotovoltaice în baterii și nu exportă către rețeaua publică.
Sistemul OFF GRID funcționează dacă nu există rețea electrică?
Da, funcționează. Acest sistem are baterii pentru stocarea surplusului de energie electrică și poate funcționa și fără a fi conectat la rețeaua publică.
Ce este sistemul HIBRID?
Sistemul HIBRID funcționează ca sistemul fotovoltaic ON GRID și are în plus în componența sa baterii în care puteți stoca surplusul de energie acumulat pe timpul zilei. În plus, vă ferește de penele de curent în cazul în care apar avarii la rețeaua publică.
Cum funcționează sistemul HIBRID dacă nu sunt prosumator?
Dacă nu sunteți prosumator înseamnă că nu injectați în rețea, însă puteți folosi energia produsă în timp real de panourile fotovoltaice și ceea ce ați stocat în baterii.
Pot exporta în rețeaua publică surplusul de energie produs de sistemul HIBRID?
Da, se poate acest lucru doar în momentul când deveniți prosumator. Acel surplus îl puteți folosi noaptea, în zilele înnorate/ploioase și cele de iarnă.
Dacă export în rețea surplusul de energie electrică sunt facturat pentru ceea ce produc?
Odată ce ați devenit prosumator, surplusul exportat în rețea vi se va compensa cantitativ in decursul a 24 de luni. Acest surplus il puteți apoi folosi în perioadele cu vreme nefavorabilă sau în timpul nopții. Aveți 2 ani la dipoziție să utilizați gratuit acest surplus de energie iar regula de calcul este “1 la 1”: exportați 100kW în rețea, aveti dreptul să utilizați 100kW gratuit.
În cazul unei pene de curent de la rețeaua națională, sistemul HIBRID îmi poate alimenta cu curent locuința?
La sistemele HIBRID, pe bază de baterie, alimentarea cu curent a locuinței continuă chiar și în cazul unei avarii la rețeaua națională de electricitate, cu condiția să flosiți ieșirea EPS alături de un dispozitiv ATS.
Ce avantaj am dacă devin prosumator și am sistemul HIBRID?
Puteți exporta în rețeaua națională surplusul de energie produs de panouri și îl puteti folosi noaptea, în zilele înnorate/ploioase și iarna când panourile nu mai produc la fel de multă energie ca vara. Aveți 2 ani la dipoziție să utilizați gratuit acest surplus de energie iar regula de calcul este “1 la 1”: exportați 100kW în rețea, aveti dreptul să utilizați 100kW gratuit.
Ce se întamplă dacă un panou este umbrit?
Panourile fotovoltaice pot fi dotate cu optimizatoare de producție, numite diode by-pass, atfel încât doar partea umbrită să nu producă energie electrică, iar restul panourilor să producă în continuare la capacitate maximă.
Panourile funcționează și în zilele înnorate?
Sistemul fotovoltaic functionează și în zilele înnorate, însă la o capacitate mai redusă față de zilele însorite. Cel mai bun randament de producție este atins primăvara și toamna. Vara, deși cantitatea de raze solare este mare, producția este ușor diminuată din cauza temperaturilor ridicate.
Care este înclinația optimă a panourilor fotovoltaice?
Înclinația panourilor depinde de locația instalării, este dată în principal de înclinația acoperișului sau a structurii la sol și variaza între 30 și 45 de grade. Orientarea ideală a panourilor este către SUD.
Este necesar să curăț panourile de praf sau murdărie?
Da, este indicat să curățați panourile măcar o dată sau de două ori pe an. Ideal ar fi să curățati panourile dimineața sau seara sau in zilele mai răcoroase, atunci când panourile nu sunt încălzite. Puteți folosi un burete sau o cârpă moale (să nu zgâriați panourile), apă și sapun sau un simplu furtun cu apa. Dacă apreciați că este prea riscant, vă rugăm să apelați la persoane cu experiență în acest domeniu.
Dacă este zăpadă pe panouri, acestea mai produc energie electrică?
Un strat subțire de zăpadă se topește și alunecă de pe panouri. Dacă însă aveți un strat gros de zăpadă pe panouri, aceasta împiedică lumina să ajungă la celulele solare. Ar fi indicat să curățați zăpada cu o mătură mai moale astfel încât să nu zgâriați panourile. Dacă în jurul panourilor este deja zăpadă, aceasta nu influențează producerea de energie electrică, ci din contră este un plus, pentru că zăpada reflectă lumina și poate crește ușor producția de energie electrică.
În cât timp se poate folosi energia exportată în rețea?
Furnizorul de energie electrică are obligația, la solicitarea prosumatorului cu care au încheiat contract de furnizare a energiei electrice, să raporteze în factură, diferența între cantitatea exportată și cea consumată. Diferența reprezintă surplusul de energie. Aveți 2 ani la dipoziție să utilizați gratuit acest surplus de energie iar regula de calcul este “1 la 1”: exportați 100kW în rețea, aveti dreptul să utilizați 100kW gratuit.
Pot instala sistemul fotovoltaic și apoi să facem dosarul pentru Casa Verde, pentru a beneficia astfel de ajutorul financiar de la stat?
Nu. Dosarul pentru programul AFM Casa Verde 2024 se face obligatoriu înainte de instalarea sistemului fotovoltaic.
Unde găsesc Ghidul Beneficiarului pentru programul Casa Verde 2024?
Ghidul Beneficiarului pentru programul Casa Verde 2024 este disponibil aici.
Unde găsesc Manualul beneficiarului?
Manualul beneficiarului este disponibil aici.

Prezentul material nu este un document oficial și nu reprezintă poziția reprezentanților programului Casa Verde 2023 finanțat de A.F.M. (Asociația Fondului pentru Mediu). Are doar titlu de prezentare și conținut informativ, menit să vină în sprijinul beneficiarilor programului AFM Casa Verde 2023, suplimentând și completând informațiile oficiale.

Vă recomandăm să consultați actul normativ Ghidul de finanțare al programului AFM Casa Verde 2023, disponibil pe www.afm.ro. În orice situație în care infomațiile din Manualul beneficiarului diferă de cele din Ghidul de finanțare, informațiile din Ghidul de finanțare se consideră întotdeauna a fi cele corecte.

În plus, Ago Proiect Engineering SRL își rezervă dreptul a modifica informațiile prezentate în Manualul beneficiarului în orice moment și fără notificare prealabilă.

Suntem partenerul tău de încredere.

Tu ne contactezi

Noi ne ocupăm de tot

Tu te bucuri de rezultat

Discută cu un consultant